Nie masz czasu na gotowanie Zrób zapiekankę na patelni Po 20 minutach brzuchy będą pełne

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Nie masz czasu na gotowanie Zrób zapiekankę na patelni Po 20 minutach brzuchy będą pełne

Nie masz czasu na gotowanie? Zrób zapiekankę na patelni. Po 20 minutach brzuchy będą pełne.

Robienie obiadu i późniejsze sprzątanie po nim może zajmować wiele czasu, którego praktycznie każdy z nas w dzisiejszych czasach nie ma zbyt wiele. Na szczęście istnieją proste, nieskomplikowane przepisy na szybkie dania, które zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić zapiekankę bez piekarnika.

Niektóre potrawy możesz przygotować zaledwie w 15-20 minut. Takie posiłki są świetne dla zabieganych, którzy nie mają ani czasu, ani ochoty na długie stanie przy garach i sprzątanie po gotowaniu. Okazuje się, że szybką zapiekankę możesz przyrządzić… na patelni. Zapomnij o nagrzewaniu piekarnika, bo wcale nie będzie ci do tego potrzebny.

Jak zrobić zapiekankę na patelni? Patelnianka jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele.

Dania jednogarnkowe cieszą się sporą popularnością. Dzięki nim nie masz później wiele zmywania, a i robi się je zazwyczaj o wiele prościej. Jak zrobić patelniankę? Potrzebujesz przede wszystkim dużej patelni i pokrywki. To dobry sposób na wyczyszczenie lodówek. Możesz bowiem wykorzystać praktycznie wszystko, na co masz ochotę. Sprawdzi się makaron, ziemniaki, ulubione warzywa, wybrany sos, ser i mięso, i około 20 minut wolnego czasu. Sprawdź poniższy przepis, jednak nie bój się modyfikować go w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Sprawdzi się bowiem połączenie wielu smaków.

Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Nie zajmie ci to wiele czasu.

– dwie szklanki wybranego mięsa mielonego;

– pomidory – z puszki lub świeże, sparzone i bez skórki;

– 100 g wybranego, nieugotowanego makaronu;

– wybrane warzywa pokrojone w kostkę;

– czosnek, 2 lub 3 ząbki;

– przyprawy do smaku;

– olej lub oliwa do smażenia.

1. Rozgrzej na patelni tłuszcz, podsmaż warzywa i dodaj rozdrobniony przez praskę czosnek.

Przeczytaj więcej artykułów  Przedszkole państwowe czy prywatne które wybrać

2. Dodaj do warzyw mięso mielone i smaż do zmiany koloru. Dodaj przyprawy, a nadmiar tłuszczu i płynów usuń ręcznikiem papierowym.

3. Dodaj pomidory z puszki (lub świeże) i smaż 2-3 minuty.

4. Wlej na patelnię około 1 szklankę wody i dodaj makaron.

5. Duś pod przykryciem do miękkości makaronu, od czasu do czasu mieszając.

6. Posyp danie z wierzchu serem i poczekaj, aż stopi się pod przykryciem.

7. Posyp ulubionymi ziołami. Gotowe!

Dodaj komentarz