Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią

Pieczarki to popularne grzyby w Polsce. Są smaczne i idealne do wielu potraw. Są również dostępne przez cały rok, tanie w porównaniu do innych grzybów i mają korzystny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości mają? Czy można jeść pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią?

Dawniej pieczarki były luksusowym produktem. Pierwsze hodowle powstały we Francji w XVI wieku i były tak samo ekskluzywne jak trufle. Dopiero w XX wieku zdobyły popularność, a teraz Polska jest jednym z głównych producentów pieczarek na świecie, obok Holandii. Nasze polskie pieczarki są eksportowane do całego świata. Grzyby te są wykorzystywane w kuchniach niemal każdego kraju. Doskonale pasują do mięsa i ryb, jako podstawa do sosów i zup, a także jako dodatek do sałatek, pizzy i zapiekanek.

Pieczarki: właściwości

Pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Zawierają witaminę B1, B2, PP, B5 i B6. Są także bogate w kwas foliowy, który jest ważny w ciąży.

Pieczarki dostarczają również cennych minerałów. Zawierają miedź, selen, fosfor i potas, a także beta-glukan, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL). Dzięki temu pieczarki są dobre dla serca i układu krążenia.

Niedawno naukowcy odkryli, że pieczarki mogą być skuteczne w walce z rakiem piersi. Zawierają estrogen, substancję hamującą namnażanie się komórek rakowych. Ale to nie wszystko – pieczarki są również pomocne w przypadku raka prostaty, ponieważ zawierają składniki, które hamują wzrost komórek nowotworowych w prostacie.

Pieczarki w ciąży

Teoretycznie nie ma przeciwwskazań do jedzenia pieczarek w ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że jak każde grzyby, pieczarki mogą być ciężkostrawne. Ich komórki są zbudowane z chityny, która nie jest trawiona przez nasze układy pokarmowe. To może powodować problemy żołądkowe, zwłaszcza u osób o wrażliwych żołądkach. Dotyczy to również kobiet w ciąży, które często mają problemy z układem trawiennym. W ciąży praca układu pokarmowego jest spowolniona, a poziom progesteronu jest podwyższony, co powoduje leniwe działanie jelit.

Przeczytaj więcej artykułów  Przez 3 lata 17 lekarzy nie znalazło przyczyny bólu Nie uwierzysz kto postawił właściwą diagnozę

Teoretycznie nie ma przeciwwskazań do jedzenia pieczarek w ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że jak każde grzyby, pieczarki mogą być ciężkostrawne. Ich komórki są zbudowane z chityny, która nie jest trawiona przez nasze układy pokarmowe. To może powodować problemy żołądkowe, zwłaszcza u osób o wrażliwych żołądkach. Dotyczy to również kobiet w ciąży, które często mają problemy z układem trawiennym. W ciąży praca układu pokarmowego jest spowolniona, a poziom progesteronu jest podwyższony, co powoduje leniwe działanie jelit.

Dodaj komentarz