Pij kieliszek tego napoju na czczo Wzmocnisz odporność i poprawisz pamięć

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Pij kieliszek tego napoju na czczo Wzmocnisz odporność i poprawisz pamięć

Sok z aronii często jest niedoceniany z powodu kwaśno-cierpkiego smaku. Jednak ma wiele korzystnych właściwości, więc warto dodać go do swojej codziennej diety. Efekty będą szybko widoczne.

Sok z aronii, o ciemnoczerwonym kolorze, jest produkowany z jagód aronii czarnoowocowej. Owoce można zbierać od sierpnia do września i przygotować z nich pyszny sok. Wystarczy wypić codziennie jedną porcję najlepiej na czczo, aby zobaczyć liczne korzyści zdrowotne.

Dlaczego warto pić sok z aronii? Oto kilka cennych informacji

Aronia jest źródłem witaminy P, czyli bioflawonoidów. Posiadają one działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także pomagają wchłaniać witaminę C, przez co znakomicie wpływają na naszą odporność. Ponadto owoce są bogate w witaminy z grupy B i E, potas, wapń i żelazo. Sok z aronii pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, poprawia funkcje naczyń krwionośnych i zapobiega miażdżycy. To jednak nie koniec, ponieważ owoce obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi i są zalecane osobom mającym problemy z wzrokiem. Regularne spożywanie soku wpływa również na poprawę pamięci i koncentracji.

Należy jednak pamiętać o pewnych przeciwwskazaniach. Nie należy spożywać więcej niż 50 ml soku dziennie. Ponadto nie zaleca się go osobom z niskim ciśnieniem krwi, żylakami, zaparciami lub chorobami układu pokarmowego.

Jak zrobić sok z aronii? Prosty przepis dla każdego

  • 1 kg aronii,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody,
  • sok z połowy cytryny.

Aronię wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu, często mieszając. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, przykrywamy naczynie z owocami i zostawiamy na całą noc. W ten sposób sok jeszcze lepiej się wyciśnie. Następnego dnia przecedzamy go przez sitko do innego naczynia. Ponownie gotujemy i przekładamy do wyparzonych butelek, które możemy zakręcić.

Przeczytaj więcej artykułów  Paracetamol w ciąży

Aronię wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu, często mieszając. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, przykrywamy naczynie z owocami i zostawiamy na całą noc. W ten sposób sok jeszcze lepiej się wyciśnie. Następnego dnia przecedzamy go przez sitko do innego naczynia. Ponownie gotujemy i przekładamy do wyparzonych butelek, które możemy zakręcić.

Dodaj komentarz