Otwarcie mocno zamkniętych słoików jest naprawdę uciążliwe w kuchni. Czasami trzeba się porządnie napocić, aby odkręcić wieczko z ulubionymi przetworami czy dżemami. Zdarza się, że potrzebujemy składnika na już, a wieczko ani drgnie. Jednak nie musimy z tym walczyć. Wypróbuj ten prosty trik, a z łatwością otworzysz każdy słoik!
Sposób na otwarcie nawet mocno zamkniętych słoików
Załatwienie mocno zamkniętego słoika nie jest prostą sprawą, szczególnie jeśli nie jesteśmy w stanie fizycznym. Często wkładamy w to dużo energii i wysiłku, a mimo to kończymy szukając kogoś silniejszego, lub po prostu otwieramy słoik nożem. Warto jednak pamiętać, że ta druga opcja jest dość ryzykowna – możemy trwale uszkodzić nakrętkę i słoik będzie do wyrzucenia.
Wiele lepszym rozwiązaniem jest trik z wrzątkiem. Wystarczy umieścić słoik dnem do góry w garnku z wrzątkiem i poczekać kilka minut. To pomoże wyrównać ciśnienie wewnątrz, a pod wpływem temperatury, nakrętka się rozszerzy i będzie łatwiej ją odkręcić.
Jak otworzyć słoik bez siły?
Jeśli nie przekonuje nas trik z wrzątkiem albo nie mamy go pod ręką, istnieje kilka innych sposobów. Możemy spróbować pozbyć się upartej nakrętki za pomocą drewnianej łyżki – wystarczy delikatnie uderzyć w brzegi nakrętki kilka razy. To powinno wystarczyć, aby spokojnie otworzyć słoik.
Innym znanym i często stosowanym sposobem na mocno zakręcone słoiki jest użycie ścierki lub gumowych rękawic kuchennych. Może trudności z odkręceniem wynikały po prostu z tego, że mieliśmy mokre, śliskie dłonie.
- Ta mikstura, która kosztuje grosze, idealnie czyści podłogi! Dodaj jej trochę do wody i zapomnij o smugach
- Ten jeden sposób na przechowywanie rosołu pozwoli Ci cieszyć się jego świeżością przez cały tydzień
- Zwykle trafia do kosza, ale jest doskonałym nawozem. Posyp go w ogrodzie, a Twoje rośliny będą rosły jak szalone!