Nie wyrzucaj resztek ziemniaków z obiadu Przygotujesz z nich pyszne potrawy prawie za darmo

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Nie wyrzucaj resztek ziemniaków z obiadu! Możesz z nich przygotować pyszne potrawy prawie za darmo.

Nie wyrzucaj resztek ziemniaków z obiadu Przygotujesz z nich pyszne potrawy prawie za darmo

Czy można jeść ziemniaki z poprzedniego dnia? Oczywiście, choć mogą zmienić trochę konsystencję i smak. Ale to nie przeszkadza, żeby z nich stworzyć kilka nowych, pysznych i aromatycznych dań, które zadowolą całą rodzinę. Sprawdź, co zrobić z ugotowanych ziemniaków. Nie musisz już więcej wyrzucać resztek do śmieci.

Zamiast wyrzucać resztki kartofli, po prostu schowaj je do lodówki i następnego dnia przygotuj z nich nowe danie.
To świetny sposób na oszczędzanie zgodny z ideą zero-waste. Jeśli nie wiesz, co zrobić z ziemniakami z wczoraj, mamy dla ciebie dwa przepisy, którymi nie da się przejść obojętnie. Są proste, szybkie i prawie nie wydasz na nie nic.

Czy ziemniaki są zdrowe? Warto je mieć w swojej diecie. Gotowane ziemniaki są zdrowe, lekkostrawne i nie obciążają żołądka. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
Okazuje się, że jedzenie ziemniaków zwiększa objętość treści pokarmowej, dzięki czemu daje uczucie sytości i pomaga w walce z nadwagą. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, zastanawiasz się, co z nimi zrobić, to podpowiadamy.

Pierwszy przepis to kopytka z młodych ziemniaków i pieczarkowy sos do kopytek. To połączenie rozpływa się w ustach. Potrzebujesz 1 kg ugotowanych ziemniaków z wczoraj, 350 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczki soli, pół kg pieczarek, 1 dużą cebulę, 250 ml śmietany 18%, sól, pieprz, opcjonalnie suszona bazyli lub natka pietruszki.
Pokrój cebulę w kostkę i pieczarki w paski, a następnie smaż je do zrumienienia. W międzyczasie przepuść ziemniaki przez praskę, dodaj sól, obie mąki i jajka. Proporcje dostosuj do ilości ziemniaków. Gdy pieczarki się zrumienią, dodaj śmietanę, przyprawy i zioła. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Następnie wyrabiaj ciasto na kopytka, aż będzie gładkie i bez grudek. Podziel ciasto na trzy części, uformuj z każdej wałek i pokrój na małe kawałki. Gotuj kopytka partiami w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Odcedź kopytka i podawaj je z sosem pieczarkowym.

Przeczytaj więcej artykułów  Ostatnie dni przed porodem objawy o które pytacie na forum

Drugi przepis to kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
To pyszności, których nie da się zapomnieć. Potrzebujesz 1 kg ziemniaków, 1 dużą cebulę, 1 jajko, 1 łyżkę mąki pszennej, 3-4 łyżek skrobi ziemniaczanej, sól, pieprz, olej i bułkę tartą. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż ją na oleju, aż się zeszkli. Poczekaj, aż ostygnie. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj cebulę, jajko i obie mąki.
Wymieszaj masę, dopraw przyprawami i ponownie wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zrumienią.

Teraz wiesz, co zrobić z ziemniakami z wczoraj. Wypróbuj te przepisy i odkryj, jak pyszne i łatwe w przygotowaniu dania można zrobić z resztek obiadu. Nie wyrzucaj ich, ale zastosuj zasadę zero-waste i wykorzystaj je na nowo. Smacznego!

Dodaj komentarz