Mrożenie ciasta Jak i jakie ciasta można mrozić

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Mrożenie ciasta Jak i jakie ciasta można mrozić

Po każdej imprezie lub przyjęciu zostaje nam zazwyczaj sporo jedzenia, w tym również ciasta. Część z nich podzielimy się zapewne z gośćmi, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się, jak i jakie ciasta można zamrażać, abyśmy mogli cieszyć się nimi później.

Jakie ciasta nadają się do zamrażania?

Możemy zamrozić ciasta z różnych rodzajów ciasta, takie jak: drożdżowe, biszkoptowe, kruche, francuskie i piaskowe. Możemy również zamrozić torty, serniki i makowce.

Proces zamrażania ciasta drożdżowego
Jeśli mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, biszkoptowym, kruchym, francuskim, piaskowym lub innego rodzaju, powinniśmy je podzielić na mniejsze części. Następnie każdą porcję owijamy w folię aluminiową lub umieszczamy w plastikowych pojemnikach, oddzielając je od siebie. Wkładamy je do zamrażarki lub zamrażalnika.

Czy można zamrażać makowiec?

Makowiec jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych podczas świąt. Tak, możemy zamrażać makowiec. Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku innych ciast drożdżowych.

Czy można zamrozić piernik?

Piernik ma tę zaletę, że można go przechowywać przez długi czas, zakrywając go. Niektórzy specjalnie przygotowują pierniczki wcześniej, aby dobrze wyschły przed skonsumowaniem. Ale czasami trudno jest cierpliwość domownikom. Jeśli jednak chcemy zamrozić piernik, najlepiej zrobić to przed upieczeniem. Nadaje się do zamrażania ciasto piernikowe, ale już upieczone i wysuszone pierniczki lepiej przechowywać w szczelnym pojemniku niż w zamrażalce.

Których ciast nie powinniśmy zamrażać?

Powinniśmy unikać zamrażania ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim masłem i lukrowane.

Jak rozmrażać zamrożone ciasto?

Ciasta z kremem rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Ciasta drożdżowe, biszkoptowe i piaskowe rozmrażamy przez około 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Przeczytaj więcej artykułów  Nauka najmłodszych ekologii Jak teorię przełożyć na praktykę

Czytelnicy pytają, jakie ciasta można zamrażać

Jak długo można przechowywać zamrożone ciasta?

Najlepiej przechowywać zamrożone ciasta w zamrażarce przez około 3 miesiące.

Co jeszcze można zrobić z pozostałościami ciasta?

Możesz wysuszyć ciasta drożdżowe i zmielić je, a następnie wykorzystać do przygotowania bajaderki lub maślanego jeża.

Możesz wysuszyć ciasta drożdżowe i zmielić je, a następnie wykorzystać do przygotowania bajaderki lub maślanego jeża.

Dodaj komentarz