Zastanawiasz się, jak zamrozić szpinak na zimę? Nie martw się, to wcale nie jest trudne ani kosztowne. Faktycznie, możesz zamrozić świeży szpinak bez problemu i cieszyć się nim przez długi czas, zachowując jego świetne walory smakowe.
Spis treści
Czy świeży szpinak nadaje się do zamrożenia?
Szpinak ma wiele zastosowań w kuchni. Można go dodawać do naleśników, sałatek czy koktajli. W sezonie letnim świeży szpinak nie sprawia problemu, ale co zimą? Czy możemy go zamrozić?
Oczywiście! Zamrażanie liści szpinaku to prosty i skuteczny sposób na przechowywanie go przez długi czas. Musisz jednak przestrzegać kilku zasad, aby zachować jego smak i aromat.
Jak zamrozić szpinak na zimę?
Przed zamrożeniem większość warzyw powinna być poddana blanszowaniu. Dotyczy to również szpinaku, który pozwoli pozbyć się ewentualnej goryczki. Blanszowanie polega na zanurzeniu warzyw w wrzątku, a następnie w zimnej wodzie.
Blanszowanie szpinaku nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty, aby zachować jego najlepsze walory. Ważne jest również dokładne umycie liści przed blanszowaniem.
- Zamrozić całe liście.
- Przechowywać szpinak w formie purée.
Obydwie opcje są szybkie i łatwe. Wybór zależy od Twoich upodobań i sprzętu, który masz do dyspozycji.
Jak zamrozić świeży szpinak?
Jeśli chcesz zamrozić szpinak w całości, musisz go dokładnie umyć, zblanszować i odkroić ogonki. Następnie wkładaj niewielkie porcje do torebek i zamrażaj. Jeśli planujesz użyć szpinaku do dań kuchni orientalnej, warto go najpierw poddusić na patelni z odrobiną oleju kokosowego i soli przed zamrożeniem.
Szpinak w formie purée można zrobić, blendując liście na jednolitą masę. Następnie można przenieść rozmrożone purée do małych pojemników i zamrozić.
Pamiętaj, że po rozmrożeniu szpinaku nie można go ponownie zamrażać. Należy go wykorzystać od razu lub najpóźniej następnego dnia. Prawidłowo zamrożony szpinak można przechowywać około 12 miesięcy, choć w praktyce może to być dłużej.
Pytania rodziców dotyczące zamrażania szpinaku:
Jak przygotować szpinak do zamrożenia?
Należy dokładnie umyć szpinak, najlepiej każdy listek osobno. Następnie blanszować szpinak, czyli zanurzyć go kolejno w wrzątku i zimnej wodzie. Przed zamrożeniem podziel liście na mniejsze porcje i zdecyduj, czy chcesz je zamrozić w całości czy jako purée.
Jak przyrządzić mrożony szpinak z jajkiem?
Rozmrożony szpinak smażymy na maśle przez chwilę, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy ulubione dodatki, na przykład czosnek, suszone pomidory lub serek topiony, i smażymy. Następnie dodajemy jajko – surowe albo wcześniej ugotowane na twardo. Mieszamy dokładnie. Możemy też dodać surowe jajko zmieszane z mąką i mlekiem, jeśli chcemy upiec omlet.
Rozmrożony szpinak smażymy na maśle przez chwilę, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy ulubione dodatki, na przykład czosnek, suszone pomidory lub serek topiony, i smażymy. Następnie dodajemy jajko – surowe albo wcześniej ugotowane na twardo. Mieszamy dokładnie. Możemy też zdjąć szpinak z ognia, ostudzić, dodać surowe jajko zmieszane z mąką i mlekiem, a następnie usmażyć na patelni omlet.