Nasze babcie czekały na to warzywo cały rok Sezon na nie jest bardzo krótki Przegapienie go

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Nasze babcie czekały na to warzywo cały rok Sezon na nie jest bardzo krótki Przegapienie go

Nasze babcie czekały na to warzywo cały rok. Sezon na nie jest bardzo krótki. Przegapienie go byłoby kulinarnym grzechem

Rabarbar był przez chwilę zapomnianym warzywem, które z wielkim hukiem wraca właśnie na nasze stoły. Jego unikalne właściwości sprawiają, że jest niezwykle wszechstronnym składnikiem nie tylko kompotu i ciast. W tym artykule zabraliśmy dla Was najciekawsze przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Musicie się jednak pospieszyć, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki.

Kompot z rabarbaru

Zacznijmy od klasyka, ale w nowoczesnej odsłonie. Ten kompot zarazem przeniesie Was do czasów dzieciństwa i odkryje zupełnie nowy smak.

Składniki na pyszny kompot z rabarbaru

  • 300 gramów rabarbaru
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód

Jak przygotować kompot rabarbarowy?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia rabarbaru pod bieżącą wodą. Następnie odcinamy liście i końcówki, które są zbyt twarde. Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki.
  2. Do dużego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu do momentu w którym zacznie brązowieć (2-3 minuty).
  3. Dodać do rozpuszczonego cukru rabarbar. Dokładnie wymieszać. Całość trzymać na ogniu przez kolejne 3 minuty.
  4. Wlewamy wodę. Zmniejszamy ogień. Dodajemy cukier wanilinowy i gotujemy aż rabarbar całkiem zmięknie.
  5. Dodajemy sok z cytryny.
  6. Odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Odcedzamy przez sitko i odstawiamy do wystudzenia.
  8. W razie potrzeby możemy kompot dosłodzić i/lub dolać do niego wodę mineralną.
  9. Możemy podawać go z plasterkami cytrusów, miętą i lodem. Zwłaszcza w upalne dni.

Kompot z rabarbaru to prawdziwy smak polskiego lata. Ten orzeźwiający napój, o wyjątkowym, lekko kwaskowatym smaku, jest nie tylko pyszny, ale także pełen witamin i minerałów. W tym artykule podzielimy się z Wami naszym sekretnym przepisem na idealny kompot z rabarbaru, który z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.

Przeczytaj więcej artykułów  Nasmaruj tym balustradę i chwilę poczekaj Gołębie odfruną gdzie pieprz rośnie

Naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym

A teraz coś mniej tradycyjnego, ale równie pysznego. Naleśniki, czyli danie idealne na kolację, śniadanie lub jako element szkolnej śniadaniówki. Poniżej prezentujemy przepis w istnie francuskim stylu na naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym. To danie, które zadowoli każdego smakosza, ponieważ łączy w sobie słodycz syropu klonowego z lekko kwasowym smakiem rabarbaru Musicie je spróbować!

Składniki

  • 1 pęczek rabarbaru (około 500 gramów)
  • Sok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 20 daktyli
  • 50 gramów brązowego cukru
  • Syrop klonowy do podania

Jak przygotować naleśniki z rabarbarem?

  1. Przygotowanie rabarbaru i daktyli: Rabarbar należy umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle także wypestkować i pokroić na kawałki.
  2. Gotowanie rabarbaru: Wrzucamy rabarbar na dużą patelnię z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier i wlewamy sok z pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy aż rabarbar będzie miękki.
  3. Dodanie daktyli: Gdy rabarbar będzie już miękki, dodajemy do niego daktyle i mieszamy. Następnie zwiększamy ogień i ciągle mieszając odparowujemy nadmiar wody. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia.
  4. Podanie: Konfiturą z rabarbaru smarujemy naleśniki, zwijamy lub składamy i podajemy polane syropem klonowym.
  5. gulasz wieprzowy z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru
  6. jaglanka z płatków jaglanych z karmelizowanym rabarbarem
  7. wieprzowe polędwiczki z grilla z rabarbarem
  8. tuńczyk z rabarbarem

A jaki jest Twój ulubiony przepis z rabarbarem?

Ciekawostki o rabarbarze

Rabarbar to roślina, która jest często mylona z owocem ze względu na jej zastosowanie w kuchni. W rzeczywistości jest to warzywo, które jest bogate w witaminy i minerały. Rabarbar jest szczególnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne, w tym zdolność do wspomagania trawienia i poprawy zdrowia serca.

Rabarbar to roślina, która jest często mylona z owocem ze względu na jej zastosowanie w kuchni. W rzeczywistości jest to warzywo, które jest bogate w witaminy i minerały. Rabarbar jest szczególnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne, w tym zdolność do wspomagania trawienia i poprawy zdrowia serca.

Dodaj komentarz