Nie wyrzucaj ziemniaków z wczoraj Przygotuj pyszne purée Będzie rozpływać się w ustach

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Nie wyrzucaj ziemniaków z wczoraj Przygotuj pyszne purée Będzie rozpływać się w ustach

Często zdarza się, że na obiad ugotujemy za dużo ziemniaków. Niektórzy po prostu wyrzucają je do kosza, ale to błąd. Zamiast tego możesz zrobić aksamitne i rozpływające się w ustach puree na kolejne posiłki. Jak to zrobić? Podpowiadam.

Z wczorajszych ziemniaków można zrobić wiele. Niektórzy decydują się na kluski śląskie, inni na farsz do pierogów, a jeszcze inni na kopytka. Okazuje się, że świetnym pomysłem jest także przygotowanie smacznego i wykwintnego puree, które zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Okazuje się, że jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Jak zrobić kremowe puree ziemniaczane?

Jak zrobić doskonałe puree? Nie każdy wie, że to bardzo proste

Czy lubisz ziemniaki? Puree jest idealnym rozwiązaniem, gdy po obiedzie zostaje ci ich za dużo. Najlepiej sprawdzają się bulwy typu B i C. Odpowiednio przyprawione, aksamitne i kremowe puree to gratka dla wielbicieli kartofli. Oto sekret dodatku, który doda uroku nawet najprostszemu domowemu obiadowi. Spróbuj raz, a będziesz często korzystać z tego przepisu.

Jak zrobić aksamitne puree ziemniaczane? Przepis na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków z wczoraj;
  • 2 łyżki stołowe masła;
  • pół szklanki świeżego, dobrej jakości mleka;
  • 5 łyżek startego na małe oczka sera żółtego;
  • suszone zioła, pieprz, sól i czosnek granulowany do smaku.
  • Przełóż ziemniaki do dużej miski i dokładnie rozgniataj je praską lub tłuczkiem. Możesz też zmielić je w odpowiednim urządzeniu.
  • Dodaj do ziemniaków ser, mleko i przyprawy. Rozpuść masło, aby było ciepłe, i również dodaj je do misy. Dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż zawartość misy do żaroodpornego naczynia odpowiedniej wielkości. Na wierzchu możesz również posypać startym, zimnym masłem.
  • Zapiekaj ziemniaki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Wyłącz urządzenie po około 20 minutach. Podawaj z warzywami i mięsem.
Przeczytaj więcej artykułów  O czym pamiętać wybierając oczyszczacz powietrza do domu Podpowiadamy

Dodaj komentarz