Nigdy nie wylewaj wody po gotowaniu jajek Doskonale sprawdzi się też w innym celu

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Nigdy nie wylewaj wody po gotowaniu jajek Doskonale sprawdzi się też w innym celu

Pamiętasz, że wiele przedmiotów w naszych domach, zwłaszcza w kuchni, ma potrójne zastosowanie? Wiele produktów lub resztek, które często wyrzucamy od razu do kosza po użyciu, można ponownie wykorzystać. Jeśli będziemy postępować zgodnie z tą zasadą, nie tylko staniemy się bardziej ekologiczni, ale także zaoszczędzimy sporo pieniędzy.

Nie marnuj wody po gotowaniu jajek

Jajka gotowane na twardo lub na miękko to ulubione propozycje śniadaniowe Polaków. Z pewnością konkurencję może stanowić jajecznica. Jednak w polskich domach co roku zużywa się sporo wody na gotowanie jajek.

Zazwyczaj po ugotowaniu jajek, wodę wylewa się do zlewu. Ale nie musisz jej marnować! Ta woda świetnie nadaje się do podlewania roślin, ponieważ zawiera wapń, a także inne mikroelementy, takie jak żelazo, cynk i wiele innych. Rośliny takie jak pomidory i papryka będą szczególnie zadowolone.

Skorupki też mogą się przydać

Skorupki jajek są doskonałym źródłem cennych mikroelementów dla naszego organizmu, głównie wapnia, ale także żelaza, cynku, miedzi, manganu, fluoru, fosforu i chromu. Czasami można spożyć mielone skorupki w niewielkich ilościach, oczywiście po odpowiednim przygotowaniu. Przed użyciem należy dokładnie umyć środek jajka i oczyścić skorupki detergentem. Następnie zalać skorupki wrzątkiem i gotować przez kilka minut. Gdy będą gotowe, wystarczy je wyjąć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie można użyć zmielonego proszku jako dodatek do zupy lub koktajlu.

  • Myślisz o kupnie używanego przedmiotu? GIS ostrzega. Może się tam znaleźć pleśń, karaluchy i pluskwy.
  • Zamiast pić kawę, połącz ją z innymi składnikami i poczekaj. Kuchnia będzie lśniła.
  • Zrób kulę z folii aluminiowej i włóż ją do gotującej się wody. W 10 minutach pozbędziesz się uciążliwego problemu.
Przeczytaj więcej artykułów  Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Dodaj komentarz