Ogórki kiszone puste w środku To wina tych błędów Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Ogórki kiszone puste w środku To wina tych błędów Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu

Ogórki kiszone to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przysmaków polskiej kuchni. W sezonie nasze spiżarnie wypełniają się słoikami, tak że przez cały rok możemy je jeść. Domowe kiszonki nie zawsze jednak wychodzą idealnie, mimo wysiłku i trzymania się przepisów. Kilka drobnych błędów może sprawić, że ogórki wyjdą niesmaczne lub puste w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć?

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Przepis na ogórki kiszone jest znany niemal w każdym polskim domu, chociaż każda gospodyni i każdy gospodarz używają swoich metod. Niestety, czasami ogórki nie smakują dobrze i mamy problem z konsystencją. Bardzo często po otwarciu słoika okazuje się, że są puste w środku. Dzieje się tak najczęściej dlatego, że wybieramy zbyt duże ogórki. Do kiszenia najlepiej wybierać mniejsze warzywa.

Jak uniknąć tego problemu?

Nie tylko duże ogórki mogą okazać się puste w środku po kiszeniu. Tak samo może stać się w przypadku starszych warzyw. Do słoików najlepiej wkładać świeże, jędrne ogórki, które dopiero co przyniesione z warzywniaka czy z targu. Ogórki z czasem tracą wodę, przez co w środku mogą powstawać puste przestrzenie i dziury. Aby zwiększyć elastyczność ogórków, warto je namoczyć przez około godzinę przed rozpoczęciem procesu kiszenia.

  • Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Skorzystaj z tego popularnego składnika, który doda smaku i jest zdrowszy.
  • Jak wyczyścić dno patelni? Wypróbuj trik z ręcznikiem papierowym. Jest niezawodny.
  • Koniec z pękaniem jajek podczas gotowania! Ten genialny trik załatwi sprawę i ułatwi też obieranie.
Przeczytaj więcej artykułów  Pyszne faworki - przepis babci który podbije serca nawet najbardziej wybrednych miłośników słodkości

Dodaj komentarz