![Ogórki kiszone puste w środku To wina tych błędów Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu () Ogórki kiszone puste w środku To wina tych błędów Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu](/wp-content/uploads/2024/01/ogorki-kiszone-puste-w-rodku-to-wina-tych-bdow_3.jpg)
Ogórki kiszone to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przysmaków polskiej kuchni. W sezonie nasze spiżarnie wypełniają się słoikami, tak że przez cały rok możemy je jeść. Domowe kiszonki nie zawsze jednak wychodzą idealnie, mimo wysiłku i trzymania się przepisów. Kilka drobnych błędów może sprawić, że ogórki wyjdą niesmaczne lub puste w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć?
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?
Przepis na ogórki kiszone jest znany niemal w każdym polskim domu, chociaż każda gospodyni i każdy gospodarz używają swoich metod. Niestety, czasami ogórki nie smakują dobrze i mamy problem z konsystencją. Bardzo często po otwarciu słoika okazuje się, że są puste w środku. Dzieje się tak najczęściej dlatego, że wybieramy zbyt duże ogórki. Do kiszenia najlepiej wybierać mniejsze warzywa.
Jak uniknąć tego problemu?
Nie tylko duże ogórki mogą okazać się puste w środku po kiszeniu. Tak samo może stać się w przypadku starszych warzyw. Do słoików najlepiej wkładać świeże, jędrne ogórki, które dopiero co przyniesione z warzywniaka czy z targu. Ogórki z czasem tracą wodę, przez co w środku mogą powstawać puste przestrzenie i dziury. Aby zwiększyć elastyczność ogórków, warto je namoczyć przez około godzinę przed rozpoczęciem procesu kiszenia.
- Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Skorzystaj z tego popularnego składnika, który doda smaku i jest zdrowszy.
- Jak wyczyścić dno patelni? Wypróbuj trik z ręcznikiem papierowym. Jest niezawodny.
- Koniec z pękaniem jajek podczas gotowania! Ten genialny trik załatwi sprawę i ułatwi też obieranie.