Pod żadnym pozorem nie wkładaj tego do lodówki No chyba że chcesz kupić nowy sprzęt

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Pod żadnym pozorem nie wkładaj tego do lodówki No chyba że chcesz kupić nowy sprzęt

Zamrażarka jest niezbędnym urządzeniem do przechowywania żywności. Oprócz jedzenia, przechowujemy tam także niektóre leki, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze. Jednak okazuje się, że istnieje lista rzeczy, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce. Lepiej zrezygnuj z nich, bo możesz spowodować uszkodzenie sprzętu.

Niemal każdy ma w domu zamrażarkę, która służy do przechowywania żywności w niskiej temperaturze. Dzięki niej jedzenie nie psuje się tak szybko i możemy je spożyć w przyszłości. Ale nie wszystko nadaje się do zamrażarki. Czego więc należy unikać? Podpowiadamy.

Czego nie wolno zamrażać? Nie rób tego!

Wielu z nas gotuje posiłki na zapas, co nie jest dziwne, ponieważ czasami trudno połączyć prywatne życie z pracą. Jedzenie wkładamy do zamrażarki bezpośrednio w garnku lub przekładamy je do słoików. To jest dobre rozwiązanie, ale musisz pamiętać o jednej rzeczy – nigdy nie wkładaj do zamrażarki jedzenia, które jeszcze się nie ostudziło. Możesz tym samym uszkodzić zamrażarkę (poprzez zepsucie termostatu) i spowodować wyższe rachunki za prąd, ponieważ urządzenie będzie musiało pracować bardziej intensywnie, aby schłodzić jedzenie.

Pamiętaj także, że trzeba umieszczać jedzenie we właściwym miejscu. Okazuje się, że na niższych półkach jest zimniej niż na wyższych. Dlatego więc na dnie zamrażarki powinny znajdować się produkty wymagające obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Pamietaj również, że na drzwiach zamrażarki jest najcieplej. Nie jest to dobrym miejscem na przechowywanie jogurtów i innych mlecznych przetworów.

Które owoce i warzywa nie nadają się do zamrażarki? Unikaj tych produktów

Zazwyczaj uczymy się, że jedzenie należy przechowywać w zamrażarce. Jednak nie wszystko powinno tam być przechowywane. Niektóre owoce i warzywa pod wpływem zimna mogą zmienić swoją konsystencję, smak i szybciej się psuć. Dlatego nie przechowuj w zamrażarce melonów, arbuzy, cytrusów, ananasów, mango, awokado, gruszek, jabłek, warzyw cebulowych, ziemniaków, buraków, ogórków i czosnku.

Przeczytaj więcej artykułów  Nauka jazdy na łyżwach Kiedy zacząć Jak uczyć

Zazwyczaj uczymy się, że jedzenie należy przechowywać w zamrażarce. Jednak nie wszystko powinno tam być przechowywane. Niektóre owoce i warzywa pod wpływem zimna mogą zmienić swoją konsystencję, smak i szybciej się psuć. Dlatego nie przechowuj w zamrażarce melonów, arbuzy, cytrusów, ananasów, mango, awokado, gruszek, jabłek, warzyw cebulowych, ziemniaków, buraków, ogórków i czosnku.

Dodaj komentarz