Mleko w kartonie czy butelce Kucharz nie zostawia wątpliwości Sprawdź zanim podasz dziecku

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Mleko w kartonie czy butelce Kucharz nie zostawia wątpliwości Sprawdź zanim podasz dziecku

Mleko w kartonie czy butelce? Kucharz nie pozostawia wątpliwości. Sprawdź, zanim podasz dziecku.

Uczestnik programu "Top Chef" i "Hell’s Kitchen" niedawno opublikował nagranie w mediach społecznościowych, które wywołało duże zainteresowanie. Postanowił odpowiedzieć na pytanie, które mleko jest lepsze – w butelce czy kartonie.

Mleko jest ulubionym napojem, zwłaszcza dla dzieci, ale nie tylko. Jest niezbędnym składnikiem płatków, kakao i kaszy manny. Okazuje się, że ma znaczenie, czy wybieramy mleko w kartonie czy butelce, jak podkreśla Piotr Ogiński.

Znany z programów kulinarnych Piotr Ogiński prowadzi profile w mediach społecznościowych. Na TikToku podzielił się nagraniem, w którym porównuje mleko UHT z kartonu i świeże z butelki. Wyjaśnia, czym się różnią.

UHT, czyli Ultra High Temperature, to mleko podgrzewane do temperatury 135 stopni przez 2-3 sekundy. Dzięki temu procesowi może stać na półkach przez kilka miesięcy, ale traci witaminy i staje się po prostu białą wodą z dodatkiem wapnia – tłumaczy.

W przypadku mleka świeżego, jak dodaje, jest ono najbardziej podobne do mleka prosto od krowy, ponieważ jest mikrofiltrowane i krótko pasteryzowane do 90 stopni, co zabija bakterie, ale nie uszkadza białek serwatkowych.

Filmik podzielił internautów. Które mleko jest zdrowsze?

Pod nagraniem pojawiło się wiele komentarzy, w tym od dietetyczki klinicznej Pauliny Drożdż. Stwierdziła, że mleko UHT jest uboższe w witaminy, ale nie jest bezwartościowe.

Główne straty dotyczą witaminy C i kwasu foliowego – jednak mleko wciąż zawiera białko, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Można je pić i uzupełniać w ten sposób zapotrzebowanie na te składniki.

Profesor Jadwiga Charzewska, biolog i naukowiec, również wskazuje, że mleko UHT nie jest tylko "białą wodą".

Bez względu na metodę podgrzewania, zawartość białka, tłuszczu i laktozy oraz składniki mineralne mleka praktycznie się nie zmieniają. Jednak witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C i kwas foliowy, mogą częściowo ulec zniszczeniu pod wpływem temperatury.

Przeczytaj więcej artykułów  Prawie każdy spożywa go źle Ten sposób jedzenia czosnku szokuje a jest najbardziej wartościowy

Dodaj komentarz