Młode pokolenie nie zna tego smaku a w PRL to danie jadło się prawie codziennie

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Młode pokolenie nie zna tego smaku a w PRL to danie jadło się prawie codziennie

Dzięki ograniczonej liczbie dostępnych produktów w okresie PRL, popularne stały się proste przepisy, które nie wymagały wielu składników. Ta sytuacja rozwijała pomysłowość kulinarą i wprowadziła do polskiej kuchni wiele pysznych przepisów, często opartych głównie na mące i ziemniakach. Jedno z tych dań królowało na naszych stołach, ale dziś jest nieco zapomniane.

To danie królowało na stołach za czasów PRL

Wiele dań, które były bardzo popularne w czasach PRL, dzisiaj już nie są tak powszechne. Jednak czasami każdy z nas przypomina sobie smak dzieciństwa, na przykład odwiedzając rodzinne strony lub oglądając stare filmy.

Jednym z takich tradycyjnych dań są z pewnością szare kluski. Dziś już mało kto je przygotowuje, a młode pokolenie nawet nie zna tego smaku. Jednak zjedzenie takiego dania po latach to wspaniałe doświadczenie i niepowtarzalna podróż sentymentalna.

W PRL szare kluski często gościły na naszych stołach, ponieważ były proste w wykonaniu i nie wymagały wielu składników. To właśnie surowe ziemniaki nadawały im charakterystyczny, szary kolor.

Przepis na czarne kluski

Pomimo że na talerzu nie wyglądają jak potrawa z luksusowej restauracji, to mają przepyszny smak. Nie potrzebujesz również wielkich umiejętności kulinarzych, aby je przygotować. Poniżej znajdziesz przepis, który pochodzi ze strony skutecznie.tv.

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula + 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny do polania klusek
    (w wersji bezmięsnej można użyć oleju lub oliwy)
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny
    (opcjonalne, dla smaku, więc np. w wersji bezmięsnej można pominąć)
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ok. 200 ml wody do duszenia kapusty (+ więcej w razie potrzeby do podlewania w trakcie duszenia)
Przeczytaj więcej artykułów  Nowy rok za pasem a szkoły mają poważny problem Złe wiadomości dla uczniów i rodziców

Sposób przygotowania znajdziesz w poniższym filmie:

  • Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
  • Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
  • Do mąki wlewam szklankę coli. Rodzina zajada się tym przysmakiem co niedzielę

Dodaj komentarz