W ramach kampanii "Myślę zdrowo, żyję w równowadze", którą organizują Instytut Psychodietetyki i Mixit, przeprowadziliśmy badania ankietowe na grupie 600 osób. Około 97% respondentów potwierdziło, że regularnie je śniadania. Aż cztery na pięć osób je śniadania w domu, natomiast co piąta dopiero w pracy. Co ciekawe, 38% badanych zadeklarowało, że spożywa pierwszy posiłek dnia… w łóżku.
Śniadanie w biegu
Specjaliści ds. dietetyki zalecają, aby jeść powoli i skupiać się na delektowaniu się posiłkiem. W rzeczywistości zazwyczaj jemy śniadanie w biegu. Czasami jesteśmy tak zajęci, że nawet nie zauważamy, kiedy jedzenie znika. Szczególnie dzieje się tak, gdy jednocześnie korzystamy z komputera lub przeglądamy internet. Ponad jedna trzecia badanych spożywa śniadanie w maksymalnie 10 minut, a prawie 42% potrzebuje na to przynajmniej 15 minut. Dietetyk dr Anna Januszewicz z Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu podkreśla, że dopiero po około 20 minutach od rozpoczęcia jedzenia ciało przestaje odczuwać głód. To od nas zależy, czy w tym czasie zjemy dużo pustych kalorii czy niewielki, ale zbilansowany posiłek.
– Człowiek odczuwa dwa rodzaje głodu: pierwszy pochodzi z żołądka, a drugi z mózgu. Głód z mózgu przestaje być odczuwany dopiero, gdy jedzenie znajdzie się w krwiobiegu. Powolne jedzenie pozwala na wypełnienie żołądka i zahamowanie odczuwania głodu związanego z ilością substancji odżywczych we krwi, co następuje po około 20 minutach jedzenia – tłumaczy dr Anna Januszewicz. – Jedzenie w spokoju i powoli sprawia, że odczuwamy sytość już podczas jedzenia, ale jeśli jemy szybko, istnieje ryzyko przejedzenia – dodaje dietetyk. Materiały prasowe
Kulinarne szaleństwa? Nie rano!
Mimo że coraz więcej Polaków eksperymentuje w kuchni, to rzadko robią to rano. Większość z nas wybiera kilka ulubionych potraw, a niektórzy jedzą to samo codziennie.
– Powtarzające się posiłki same w sobie nie są problemem, o ile zawierają odpowiednią ilość składników odżywczych. Im bardziej urozmaicone są dania, tym większa szansa na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników – mówi Karolina Czech, ekspert ds. śniadań w Mixit, platformie specjalizującej się w personalizowanych musli i mieszankach kasz. – Wszystko jest w porządku, jeśli nasze posiłki są pełnowartościowe, jak koktajle wieloskładnikowe lub musli. Jeśli jednak prawie codziennie jemy parówki lub kiełbasę z chlebem na śniadanie, warto rozważyć różnorodność w menu – dodaje. Materiały prasowe
Dobry nastrój na cały dzień
Okazuje się, że ważne jest nie tylko to, co jemy i jak to robimy, ale także to, z kim jemy!
– Przeprowadzone badania projektu TEMPEST we współpracy z Uniwersytetem SWPS wykazały, że dzieci jedzące posiłki w spokojnej i pozytywnej atmosferze rodzinnej są szczuplejsze i mają zdrowsze nawyki żywieniowe – mówi Anna Januszewicz.
Z przeprowadzonej ankiety wynika, że tylko co trzecia osoba lubi jeść śniadania w samotności. W tym czasie możemy się zrelaksować i dać się pobudzić. Większość z nas lubi jeść w towarzystwie.
– Spieszymy się w dzisiejszych czasach. Coraz częściej, aby być bardziej wydajnym, wykonujemy kilka czynności naraz. Jednak przy jedzeniu warto się zatrzymać i skupić na talerzu zamiast na ekranie komputera – mówi Karolina Czech z Mixit. – To pozwoli nam zwrócić uwagę na kolor, zapach i konsystencję naszego jedzenia. Jedzmy świadomie, ponieważ przyjemność z posiłku pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie przez cały dzień.
Ankieta została przeprowadzona w kwietniu 2017 roku w Internecie w ramach kampanii "Myślę zdrowo, żyję w równowadze" z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, który przypada na 24 kwietnia. W badaniach wzięło udział 600 osób, z czego 93% stanowiły kobiety. Celem kampanii jest zmiana podejścia Polaków do zdrowego odżywiania
[Zdjęcie główne: kolaż z Instagrama: kirtibhoutika, lorindabreeze]