![Nigdy nie dodawaj tego składnika do rosołu Ma fatalny wpływ na zdrowie () Nigdy nie dodawaj tego składnika do rosołu Ma fatalny wpływ na zdrowie](/wp-content/uploads/2023/12/nigdy-nie-dodawaj-tego-skadnika-do-rosou-ma_5.jpg)
Nigdy nie dodawaj tego składnika do rosołu. Ma fatalny wpływ na zdrowie.
Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu czy uroczystości. Każdy ma swój przepis na rosół i trudno jest znaleźć jeden uniwersalny. Jeśli jednak dodajesz do rosołu ten popularny składnik, lepiej przestań to robić. Jest w nim mnóstwo chemii.
Przygotowanie aromatycznego i esencjonalnego wywaru na rosół nie jest szczególnie skomplikowane. Niezbędna jest oczywiście włoszczyzna, przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czy sól oraz mięso (świetnie sprawdzą się skrzydełka drobiowe i żeberka). Niektórzy nie wyobrażają sobie jednak tej zupy bez kostki rosołowej. Dodaje ona smaku i aromatu oraz zabarwia wodę na delikatny, złoty kolor. Kostka rosołowa to jednak bomba kaloryczna, która pełna jest szkodliwych związków chemicznych.
Kostka rosołowa. Dlaczego jest szkodliwa?
Kostka rosołowa w swoim składzie zawiera przede wszystkim sól, której spożywanie w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi nadciśnienia tętniczego, chorób naczyniowo-sercowych oraz zaburzeń w funkcjonowaniu nerek. W kostce rosołowej znajdują się również liczne wzmacniacze smaku, konserwanty, aromaty i barwniki. Ilość suszonych warzyw i mięsa jest zazwyczaj śladowa.
Regularne dodawanie kostki rosołowej do dań zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz może powodować niestrawność i alergie. Inne potencjalne konsekwencje dla zdrowia to zaburzenia w gospodarce hormonalnej, wysoki poziom cholesterolu LDL, ryzyko chorób serca, zatrzymanie wody w organizmie czy bóle głowy. Kostkę rosołową zdecydowanie lepiej przygotować więc samemu.
Domowa kostka rosołowa
– garść kolendry,
– 1 mały pęczek natki pietruszki,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 2 duże marchewki,
– 2 łodygi selera naciowego,
– 1 mała pietruszka,
– 1 mała cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 białych części pora,
– 1 suszony liść laurowy,
– 4 ziela angielskie,
– 6 ziaren pieprzu,
– 1 łyżeczka kurkumy,
– 2 łyżeczki soli.
Marchew i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce razem z selerem. Dodaj pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wszystkie wymienione powyżej przyprawy rozetrzyj dokładnie w moździerzu. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj do niej starte warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez około 5 minut i dodaj przyprawy. Podsmażaj przez kolejną minutę. Całość zalej dwiema szklankami wody i dodaj sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wyłącz ogień, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zblenduj całość. Przygotowaną masę po ostudzeniu przelej do silikonowych pojemniczków na lód. Kostki mogą być przechowywane w zamrażarce przez około trzy miesiące.
Marchew i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce razem z selerem. Dodaj pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wszystkie wymienione powyżej przyprawy rozetrzyj dokładnie w moździerzu. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj do niej starte warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez około 5 minut i dodaj przyprawy. Podsmażaj przez kolejną minutę. Całość zalej dwiema szklankami wody i dodaj sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wyłącz ogień, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zblenduj całość. Przygotowaną masę po ostudzeniu przelej do silikonowych pojemniczków na lód. Kostki mogą być przechowywane w zamrażarce przez około trzy miesiące.