Przez wiele lat przygotowywałem pomidorową tylko w ten sposób. Dzięki pewnemu dodatkowi smakuje jak u mojej babci.
Chcesz wiedzieć, jak przygotować pomidorową z rosołu z wczoraj? Wiele osób wybiera tę zupę, jeśli po niedzielnym obiedzie zostanie dużo bulionu. Dodając pewien składnik, zupa smakuje jak ta z dzieciństwa, którą robiła moja babcia. Spróbuj raz, a już nie przygotujesz pomidorowej inaczej.
Każdy ma swój sposób na pyszną zupę pomidorową. Niektórzy używają całych pomidorów, inni wolą szybsze rozwiązanie i wybierają koncentrat z słoiczka. Jedno jest pewne – zupa ta smakuje dzieciom i reszcie domowników oraz jest doskonałym pomysłem na obiad, jeśli zostaje nam dużo rosołu po niedzieli. Co zatem zrobić, aby pomidorowa była pyszna? Nie zapomnij o jednym, tajemniczym składniku.
Nieistotne, czy przygotujesz pomidorową z makaronem, ryżem czy śmietaną, królowa polskich zup będzie pyszna, jeśli dodasz ten jeden składnik. Okazuje się, że zupa ta smakuje jak u mojej babci, gdy dodasz niewielką ilość cukru. Wystarczy jedna łyżeczka na litr rosołu. Kiedy spróbujesz, zaraz przypomnisz sobie czasy dzieciństwa. Warto również zastąpić biały cukier ksylitolem, który jest o wiele mniej kaloryczny. Poza tym możesz zdecydować się na inne ciekawe dodatki.
Jeśli chodzi o przyprawy do zupy pomidorowej, istnieje wiele dodatków, które dobrze podkręcą jej smak. Oto kilka propozycji:
1. Suszona żurawina – Słodko-kwaśny owoc bogaty w błonnik i antyoksydanty. Świetnie pasuje do pomidorów w zupie i dodaje ciekawego smaku. Wystarczy opłukać garść żurawiny i dodać do garnka pod koniec gotowania.
2. Majonez – Już jedna łyżka tego dodatku sprawi, że zupa będzie kremowa i nabierze wyrazistości.
3. Owoce morza – Dodanie gotowej mieszanki z sklepu (kalmary i małże lub podsmażone na maśle krewetki) szybko nadaje zupie powiewu śródziemnomorskiego klimatu.
Teraz wiesz, jak przygotować pyszną zupę pomidorową i jakie dodatki mogą znacząco poprawić jej smak. Daj znać, jak Ci poszło!