![Odkryj gruszkowe czary-mary Ten sposób krojenia owoców uczyni ciasto doskonałym () Odkryj gruszkowe czary-mary Ten sposób krojenia owoców uczyni ciasto doskonałym](/wp-content/uploads/2024/01/odkryj-gruszkowe-czary-mary-ten-sposob-krojenia_6.jpg)
Jesienią na naszych stołach pojawiają się smakowite wypieki. Dzisiaj podzielę się przepisem na najlepsze ciasto gruszkowe, które każdemu zrobi wrażenie.
Wszyscy mamy swoje kulinarne tajemnice. Ja również mam jedną, a mianowicie sposób krojenia owoców, który nadaje ciastu niepowtarzalną konsystencję i wilgotność.
Jak zrobić wilgotne ciasto z gruszkami?
Gruszka to jeden z symboli jesieni. Aby stworzyć to przepyszne ciasto, potrzebujemy następujących składników:
- 4 jajka
- 5 gruszek
- 190 ml mleka
- 350 g mąki
- 170 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- 90 g masła
- olej roślinny
Oto kroki, które należy wykonac:
- Wbij jajka do miski, dodaj cukier i wymieszaj.
- Rozpuść masło i dodaj je do miski z jajkami i cukrem.
- Dodaj mleko i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, i znów wymieszaj.
- Obierz gruszki, pokrój je w cienkie paski i dodaj do ciasta.
- Delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem blachy i piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu, posyp ciasto cukrem pudrem.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jeśli lubisz kruszonki, możesz również dodać je do tego ciasta. Wystarczy połączyć 100 g masła, pół szklanki cukru i jedną szklankę mąki w misce. Następnie palcami utrzyj składniki, aby powstały grudki, i posyp nimi ciasto przed pieczeniem.
Jak podać ciasto gruszkowe?
Ciasto gruszkowe świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub czekoladowymi. Możesz też podać je solo, popijając je dobrze zaparzoną kawą. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz podać do tego soku gruszkowego. Tego owocu nigdy za wiele!