Odkryj gruszkowe czary-mary Ten sposób krojenia owoców uczyni ciasto doskonałym

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Odkryj gruszkowe czary-mary Ten sposób krojenia owoców uczyni ciasto doskonałym

Jesienią na naszych stołach pojawiają się smakowite wypieki. Dzisiaj podzielę się przepisem na najlepsze ciasto gruszkowe, które każdemu zrobi wrażenie.

Wszyscy mamy swoje kulinarne tajemnice. Ja również mam jedną, a mianowicie sposób krojenia owoców, który nadaje ciastu niepowtarzalną konsystencję i wilgotność.

Jak zrobić wilgotne ciasto z gruszkami?

Gruszka to jeden z symboli jesieni. Aby stworzyć to przepyszne ciasto, potrzebujemy następujących składników:

  • 4 jajka
  • 5 gruszek
  • 190 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 170 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 90 g masła
  • olej roślinny

Oto kroki, które należy wykonac:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Rozpuść masło i dodaj je do miski z jajkami i cukrem.
  3. Dodaj mleko i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, i znów wymieszaj.
  5. Obierz gruszki, pokrój je w cienkie paski i dodaj do ciasta.
  6. Delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
  7. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem blachy i piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Po upieczeniu, posyp ciasto cukrem pudrem.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

Jeśli lubisz kruszonki, możesz również dodać je do tego ciasta. Wystarczy połączyć 100 g masła, pół szklanki cukru i jedną szklankę mąki w misce. Następnie palcami utrzyj składniki, aby powstały grudki, i posyp nimi ciasto przed pieczeniem.

Jak podać ciasto gruszkowe?

Ciasto gruszkowe świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub czekoladowymi. Możesz też podać je solo, popijając je dobrze zaparzoną kawą. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz podać do tego soku gruszkowego. Tego owocu nigdy za wiele!

Przeczytaj więcej artykułów  Mycie okien bez smug czym i jak myć okna

Dodaj komentarz