Olej z czarnuszki właściwości i zastosowanie

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Olej z czarnuszki właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki to prawdziwy hit w kosmetyce. Jest niesamowity dla skóry, która po jego użyciu staje się gładka, nawilżona i promienna. Ale nie tylko skóra korzysta z jego dobroczynnych właściwości. Olej z czarnuszki działa również na włosy i paznokcie. Można go też spożywać, ponieważ ma wiele składników odżywczych. Ale czym tak naprawdę jest czarnuszka i jakie dokładnie właściwości zdrowotne ma olej z niej pozyskany?

Czarnuszka siewna to niewielka roślina, której nasiona mają unikalne właściwości. W większości używane są jako przyprawa, a osoby je spożywające często nie zdają sobie sprawy z tego, ile dobra skrywają w sobie te małe, niepozorne ziarenka. Czarnuszka pochodzi z rejonów dzisiejszej Turcji i Iraku. Jest znana ludziom od tysięcy lat. Wspomniano o niej nawet w Biblii, dlatego że już w tamtych czasach była znana ze swoich właściwości leczniczych. Korzystali z niej także faraonowie egipscy, a jeden z nich – Tutenchamon, miał w swojej grobowej wyposażeniu dwa dzbany wypełnione nasionami czarnuszki.

Także w Polsce czarnuszka jest znana od dawna. Nasze średniowieczne przodki często używali jej do pieczenia podpłomyków, co nadawało im wyrazisty smak. Od lat czarnuszka jest także dodatkiem do kiszonej kapusty, a w niektórych regionach Polski również do kiszonych ogórków. Sery z dodatkiem czarnuszki są uważane za wyjątkową przysmak, a mięsa – smaczniejsze. Co ciekawe, nasiona czarnuszki są także używane do produkcji likierów i słodyczy.

Czarnuszka siewna to niewielka roślina, której nasiona mają unikalne właściwości.

Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny, korzenny smak. Są dość pikantne, ale jednocześnie nie podrażniają, dlatego świetnie nadają się jako zamiennik pieprzu w przypadku niektórych schorzeń, kiedy nie wolno używać ostrych przypraw.

Olej z czarnuszki

Nasiona czarnuszki są oleiste. Olej tłoczony na zimno z tych nasion jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. W ostatnich latach olej z czarnuszki jest coraz popularniejszy i łatwo go dostać, zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Trzeba jednak uważać przy jego zakupie. Niektórzy producenci nadużywają słowa „olej” i sprzedają produkt, który zawiera dodatek olejku z czarnuszki, ale jest wypełniony substancjami, które niewiele mają wspólnego z jego właściwościami. Są to zwykłe wypełniacze, konserwanty i substancje chemiczne. Dlatego należy uważnie czytać etykiety. Olej z czarnuszki powinien być sprzedawany w ciemnych butelkach, ponieważ światło słoneczne sprawia, że traci swoje właściwości. A jakie to właściwości?

Olej z czarnuszki – znane właściwości

Olej z czarnuszki jest uważany za naturalny lek. Patrząc na listę jego właściwości, trudno jest mu odmówić tego miana. I ta lista jest naprawdę długa. Przede wszystkim olej z czarnuszki wzmacnia odporność. Związki zawarte w jego składzie pobudzają produkcję limfocytów i makrofagów. Dzięki tymochinonowi ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Może być również stosowany podczas kuracji przeciwpasożytniczych, ponieważ skutecznie pomaga w walce z owsikami, włosienicą i tasiemcem.

Badania wykazały, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę. Jest więc cennym wsparciem w walce z cukrzycą, ponieważ pomaga w regeneracji komórek beta w trzustce. W składzie oleju z czarnuszki znajdują się także fitosterole, które skutecznie obniżają poziom "złego" cholesterolu, chroniąc serce i obniżając ciśnienie krwi.

Olej z czarnuszki wspiera również pracę układu trawiennego. Zapobiega wzdęciom i zaparciom, reguluje pracę żołądka, wątroby i jelit. Jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka. Najnowsze badania wykazują, że jego składniki hamują również rozwój raka jelita grubego.

Olej z czarnuszki – dawkowanie

Olej z czarnuszki należy spożywać na zimno. Najlepiej jest spożywać 1-2 łyżki dziennie, po jednej rano i wieczorem. Warto pamiętać o regularności, ponieważ to pozwoli osiągnąć najlepsze efekty.

Przeczytaj więcej artykułów  Prezenty na święta czy istnieje przepis na idealny podarunek

Należy uważnie czytać etykiety oleju. Niektórzy producenci nadużywają słowa "olej" i sprzedają produkt, który zawiera olejek z czarnuszki, ale jest wypełniony substancjami, które niewiele mają wspólnego z jego właściwościami.

Olej z czarnuszki – zastosowanie zewnętrzne

Olej z czarnuszki to wspaniały kosmetyk do włosów. Regularne stosowanie go, czyli tak zwane "olejowanie", daje niesamowite efekty. Włosy stają się miękkie, jedwabiste, łatwiejsze do rozczesania i lśniące. Ważne jest jednak, aby olej wcierać nie tylko we włosy, ale również w skórę głowy, co pomaga w leczeniu podrażnień skóry i odżywianiu jej, dzięki czemu włosy stają się zdrowsze i mocniejsze.

Olej z czarnuszki to także doskonały kosmetyk do pielęgnacji skóry. Prawdopodobnie posiada właściwości opóźniające procesy starzenia się skóry, a także łagodzi podrażnienia. Pozytywnie wpływa na skórę trądzikową. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki powoduje znaczne zmniejszenie ilości wyprysków i redukcję nadmiernego przetłuszczania się skóry.

Olej z czarnuszki jest także skutecznym środkiem na problemy skórne związane z alergiami. Łagodzi zapalenia skóry, pomaga w walce z łuszczycą i pokrzywką. Przyspiesza proces gojenia ran i poparzeń.

Olej z czarnuszki – gdzie kupić?

Olej z czarnuszki można znaleźć w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptekach, choć te ostatnie oferują go głównie na zamówienie. Często można go również znaleźć w sklepach z naturalnymi kosmetykami, ze względu na jego wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne.

Największy wybór oleju z czarnuszki jest oczywiście w sklepach internetowych. Tam oferowany jest w różnych opakowaniach i w cenach, które są bardziej przystępne dla każdego portfela, nawet po uwzględnieniu kosztów wysyłki.

Olej z czarnuszki – cena

Olej z czarnuszki, który jest wysokiej jakości i nie zawiera szkodliwych wypełniaczy i sztucznych konserwantów, nie jest tanim produktem. Jego cena za 100 ml zaczyna się średnio od 25 złotych. Większe opakowanie o pojemności 250 ml kosztuje około 45-50 złotych. Podane ceny dotyczą produktów dostępnych w sklepach internetowych. W sklepach stacjonarnych ceny bywają nawet kilkadziesiąt procent wyższe.

Przeczytaj więcej artykułów  Pieniądze jako prezent urodzinowy dla przedszkolaka Nowy trend jednych zachwyca a innych żenuje

Olej z czarnuszki, który jest wysokiej jakości i nie zawiera szkodliwych wypełniaczy i sztucznych konserwantów, nie jest tanim produktem. Jego cena za 100 ml zaczyna się średnio od 25 złotych. Większe opakowanie o pojemności 250 ml kosztuje około 45-50 złotych. Podane ceny dotyczą produktów dostępnych w sklepach internetowych. W sklepach stacjonarnych ceny bywają nawet kilkadziesiąt procent wyższe.

Dodaj komentarz