![Panierka bez jajka Te składniki z powodzeniem zastąpią je podczas smażenia () Panierka bez jajka Te składniki z powodzeniem zastąpią je podczas smażenia](/wp-content/uploads/2024/02/panierka-bez-jajka-te-skadniki-z-powodzeniem_5.jpg)
Popularnym sposobem przygotowywania mięsa i ryb do smażenia jest panierowanie. Zazwyczaj używa się do tego mąki, bułki tartej i jajka. Jednak ze względu na różne nietolerancje pokarmowe nie zawsze można dodać jajko. Jak więc zrobić kotlety w panierce bez jajka? Co użyć zamiast jajka? Jak przygotować panierkę bez jajka do kurczaka i innych mięs?
Jak zrobić panierkę bez jajka?
Jajko jest najlepszym składnikiem do panierowania ze względu na swoją lepką konsystencję. Ale jeśli nie możemy go dodać z powodu alergii lub nietolerancji, istnieje kilka innych opcji. Najpopularniejszym zamiennikiem jest mleko z przyprawami, które nadaje mięsu i rybom delikatności i pysznego smaku.
Można także użyć kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Te składniki nie tylko dobrze łączą się z bułką tartą, ale także nadają potrawie subtelny smak.
Jak panierować mięso bez jajka?
Jeśli szukasz bardziej nietypowych i mniej popularnych zamienników jajka w panierce, możesz spróbować soku z cytryny zmieszanego z mąką. Ta mieszanka świetnie nadaje się do panierowania ryby i dodaje jej orzeźwiający, delikatny aromat.
Można również przygotować panierkę bez nabiału, dodając kilka kropel oleju z pestek winogron, soli, pieprzu i bułki tartej.
Niektórzy stosują też nieco zaskakujące dodatki do zamiennika jajka, takie jak majonez lub musztarda. Te produkty dokładnie oblepią mięso i połączą je z bułką tartą, dodając ciekawych walorów smakowych.
Co można użyć zamiast jajka do panierki?
Zamiast jajka do panierki ryby można użyć soku z cytryny.
Zamiast jajka do schabowych można użyć mleka z przyprawami.
Jako zamiennik jajka do panierowania kotletów można użyć nabiału, takiego jak mleko, kefir, maślanka lub jogurt naturalny.
Do panierki z powodzeniem można zastosować olej z pestek winogron.
Do panierki z powodzeniem można zastosować olej z pestek winogron.