![Pierogi Ruskie - FARSZ - Przepisy () Pierogi Ruskie - FARSZ - Przepisy](/wp-content/uploads/2024/02/pierogi-ruskie-farsz-przepisy_3.jpg)
Nie wszyscy wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy. W Polsce mają swoich fanów.
Spis treści
Przepis na farsz do pierogów
Składniki na farsz (na 60 pierogów):
- 3 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g pełnotłustego sera
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1-2 łyżeczki soli
Jak przygotować farsz na pierogi ruskie?
krok 1: Siekamy cebulę i przekładamy do miski.
krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
krok 3: Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy ser i ostudzoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
krok 4: Robimy kulki z farszu o wielkości orzecha włoskiego.
krok 5: Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy kółka z ciasta. Na każde kółko kładziemy kulki farszu.
krok 6: Lepimy pierogi – możemy użyć tradycyjnej metody, zawijania lub zakładki. Możemy też pomóc sobie widelcem.
krok 7: Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
krok 8: Wyciągamy gotowe pierogi łyżką cedzakową.
krok 9: Na koniec polewamy pierogi odrobiną oleju, aby się nie skleiły.
Pierogi ruskie nie tylko na Wigilię
Jeśli ruskie pierogi mają być codziennym posiłkiem, cebulę możemy zasmażyć na słonince lub ze skwarkami.
Odsmażanie pierogów
Pierogi można odsmażyć na masełku lub oleju.
Ile czasu gotować ruskie pierogi?
Ruskie pierogi gotujemy przez około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Jak lepić pierogi?
Pierogi można lepić na wiele sposobów – tradycyjnie, zawijając lub używając widelca.
Mrożenie pierogów
Można zamrozić ruskie pierogi. Po rozmrożeniu można je odgrzać lub odsmażyć.
Mam nadzieję, że pierogi ruskie wykonane według tego przepisu będą smakowały. Smacznego!