Pierogi Ruskie – FARSZ – Przepisy

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Pierogi Ruskie - FARSZ - Przepisy

Nie wszyscy wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy. W Polsce mają swoich fanów.

Przepis na farsz do pierogów

Składniki na farsz (na 60 pierogów):

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pełnotłustego sera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Jak przygotować farsz na pierogi ruskie?

krok 1: Siekamy cebulę i przekładamy do miski.
krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

krok 3: Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy ser i ostudzoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
krok 4: Robimy kulki z farszu o wielkości orzecha włoskiego.
krok 5: Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy kółka z ciasta. Na każde kółko kładziemy kulki farszu.
krok 6: Lepimy pierogi – możemy użyć tradycyjnej metody, zawijania lub zakładki. Możemy też pomóc sobie widelcem.
krok 7: Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
krok 8: Wyciągamy gotowe pierogi łyżką cedzakową.
krok 9: Na koniec polewamy pierogi odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

Pierogi ruskie nie tylko na Wigilię

Jeśli ruskie pierogi mają być codziennym posiłkiem, cebulę możemy zasmażyć na słonince lub ze skwarkami.

Odsmażanie pierogów

Pierogi można odsmażyć na masełku lub oleju.

Ile czasu gotować ruskie pierogi?

Ruskie pierogi gotujemy przez około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Przeczytaj więcej artykułów  Prezent na dzień kobiet dla nauczycielki Jaki upominek podarować wychowawczyni

Jak lepić pierogi?

Pierogi można lepić na wiele sposobów – tradycyjnie, zawijając lub używając widelca.

Mrożenie pierogów

Można zamrozić ruskie pierogi. Po rozmrożeniu można je odgrzać lub odsmażyć.

Mam nadzieję, że pierogi ruskie wykonane według tego przepisu będą smakowały. Smacznego!

Dodaj komentarz