![Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach () Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach](/wp-content/uploads/2024/02/placki-z-cukinii-bd-chrupice-i-nie-rozwal-si-na_3.jpg)
Placki z cukinii są letnim przysmakiem, który smakuje wszystkim. Czasami jednak, gdy je smażymy, pochłaniają olej i stają się gumowate zamiast chrupiących. Na szczęście możemy to zmienić. Wystarczy pamiętać o dwóch ważnych zasadach.
Jeśli placki z cukinii nasiąkają tłuszczem podczas smażenia, warto zmienić sposób ich przygotowania. Oto dwa rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, żeby przysmaki wyglądały i smakowały świetnie. Poznaj sekret pysznych i chrupiących placków z cukinii, a już nigdy nie zrobisz ich inaczej.
Jak zrobić placki z cukinii? Oto sekret udanego przysmaku
Placki z cukinii wydają się być bardzo proste do przygotowania. I rzeczywiście, są proste, ale musisz pamiętać o dwóch rzeczach podczas robienia ciasta do smażenia. Po pierwsze – sól. Kiedy dodasz sól do cukinii, ta puści wodę, dlatego trzeba ją odcisnąć. Po drugie – olej. Nie wkładaj placków na zimny olej. Powinien być gorący, żeby placki nie wchłonęły zbyt dużo oleju.
Przepis na placki z cukinii, który warto spróbować
Jeśli znasz już sekrety udanych placków z cukinii, możesz przystąpić do ich przygotowania. Czego potrzebujesz?
- 1 kg średniej cukinii;
- 1 cienko posiekana cebula;
- 3 jajka;
- mąka pszenna;
- sól i pieprz do smaku;
- olej do smażenia;
- opcjonalnie: suszona bazylia.
- Umyj cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do cukinii łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw miskę na pół godziny i dokładnie odsącz nadmiar wody z warzywa.
- Dodaj do cukinii jajka, cebulę, przyprawy i mąkę. Dostosuj ilość mąki, żeby masa była gładka i zwarta.
- Rozgrzej olej na patelni i wykładaj porcje ciasta łyżką.
- Smaż na wolnym ogniu z obu stron aż się przyrumienią.
Podawaj z ulubionym sosem lub jako dodatek do drobiu. Smacznego!