Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Placki z cukinii są letnim przysmakiem, który smakuje wszystkim. Czasami jednak, gdy je smażymy, pochłaniają olej i stają się gumowate zamiast chrupiących. Na szczęście możemy to zmienić. Wystarczy pamiętać o dwóch ważnych zasadach.

Jeśli placki z cukinii nasiąkają tłuszczem podczas smażenia, warto zmienić sposób ich przygotowania. Oto dwa rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, żeby przysmaki wyglądały i smakowały świetnie. Poznaj sekret pysznych i chrupiących placków z cukinii, a już nigdy nie zrobisz ich inaczej.

Jak zrobić placki z cukinii? Oto sekret udanego przysmaku

Placki z cukinii wydają się być bardzo proste do przygotowania. I rzeczywiście, są proste, ale musisz pamiętać o dwóch rzeczach podczas robienia ciasta do smażenia. Po pierwsze – sól. Kiedy dodasz sól do cukinii, ta puści wodę, dlatego trzeba ją odcisnąć. Po drugie – olej. Nie wkładaj placków na zimny olej. Powinien być gorący, żeby placki nie wchłonęły zbyt dużo oleju.

Przepis na placki z cukinii, który warto spróbować

Jeśli znasz już sekrety udanych placków z cukinii, możesz przystąpić do ich przygotowania. Czego potrzebujesz?

  • 1 kg średniej cukinii;
  • 1 cienko posiekana cebula;
  • 3 jajka;
  • mąka pszenna;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia;
  • opcjonalnie: suszona bazylia.
  • Umyj cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj do cukinii łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw miskę na pół godziny i dokładnie odsącz nadmiar wody z warzywa.
  • Dodaj do cukinii jajka, cebulę, przyprawy i mąkę. Dostosuj ilość mąki, żeby masa była gładka i zwarta.
  • Rozgrzej olej na patelni i wykładaj porcje ciasta łyżką.
  • Smaż na wolnym ogniu z obu stron aż się przyrumienią.

Podawaj z ulubionym sosem lub jako dodatek do drobiu. Smacznego!

Przeczytaj więcej artykułów  Od jakiej temperatury zamykają szkoły Wartość na termometrze musi osiągnąć ustawowy limit

Dodaj komentarz