Placki ziemniaczane piją olej z patelni Wlej do masy jeden kieliszek To rozwiąże problem

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Placki ziemniaczane piją olej z patelni Wlej do masy jeden kieliszek To rozwiąże problem

Placki ziemniaczane mogą być pysznym obiadem, jeśli przygotujesz je właściwie. Niestety, czasami danie nasiąka tłuszczem z patelni i staje się ciężkie i niesmaczne. Ale nie musi tak być! Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić placki, które nie piły będą tłuszczu? Podpowiem Ci.

Niemal każdy lubi placki ziemniaczane, które można podać na wiele różnych sposobów. Możesz je jeść z cukrem, ze śmietaną lub z gulaszem. Są bardzo uniwersalne i każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Jednak przede wszystkim, danie nie musi być tłuste! Wystarczy zastosować prosty trik.

Dlaczego placki ziemniaczane wchłaniają olej? Jest kilka powodów

Istnieje kilka powodów, dla których placki ziemniaczane wchłaniają olej z patelni. Po pierwsze, może to być spowodowane tym, że masy nie odcedzasz przed smażeniem. Po drugie, gruba warstwa na plackach może powodować wchłanianie tłuszczu. Lepiej jest formować nieco cieńsze placki. Dodatkowo, zwróć uwagę na rodzaj ziemniaków, których używasz. Im bardziej mączyste, tym mniej będą pochłaniać tłuszczu. Oprócz tego, dodaj do masy pewien tajemniczy składnik, który zapobiegnie wchłanianiu oleju przez placki. O czym mówię?

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby zmniejszyć wchłanianie tłuszczu? Sekretem jest jeden składnik

Okazuje się, że istnieje jeden prosty składnik, który sprawia, że placki ziemniaczane nie wchłaniają zbyt wiele tłuszczu i stają się przyjemnie chrupiące. Chodzi o niewielką ilość… wódki! Choć brzmi to dziwnie, jest skuteczne. Nie musisz się martwić, że alkohol zostanie w plackach, ponieważ wyparuje podczas smażenia. Nie poczujesz go wcale, a placki wchłoną o wiele mniej tłuszczu. Po prostu wlej do masy jeden kieliszek wódki i dokładnie wymieszaj. Po usmażeniu placki ziemniaczane połóż na chwilę na papierowe ręczniki, które dodatkowo usuną z nich nadmiar tłuszczu.

Okazuje się, że istnieje jeden prosty składnik, który sprawia, że placki ziemniaczane nie wchłaniają zbyt wiele tłuszczu i stają się przyjemnie chrupiące. Chodzi o niewielką ilość… wódki! Choć brzmi to dziwnie, jest skuteczne. Nie musisz się martwić, że alkohol zostanie w plackach, ponieważ wyparuje podczas smażenia. Nie poczujesz go wcale, a placki wchłoną o wiele mniej tłuszczu. Po prostu wlej do masy jeden kieliszek wódki i dokładnie wymieszaj. Po usmażeniu placki ziemniaczane połóż na chwilę na papierowe ręczniki, które dodatkowo usuną z nich nadmiar tłuszczu.

Przeczytaj więcej artykułów  Potrawy wigilijne w Niemczech Co jedzą w Święta nasi sąsiedzi

Dodaj komentarz