Pewnie wielu osobom zdarzyło się zapomnieć, że nie mają maszynki do mielenia maku w momencie, gdy chcą przygotować danie ze zmielonym makiem. Ale nie martw się! Możesz z powodzeniem zmielić mak za pomocą innych sprzętów, takich jak Thermomix, blender lub nawet młynek do kawy. Aby przekonać się, jak to zrobić, zapoznaj się z naszym poradnikiem.
Spis treści
Jak zmielić mak? Praktyczne wskazówki
Najbardziej doświadczone kucharki wiedzą, że mak warto kupować w sprawdzonym miejscu, aby mieć pewność, że będzie wysokiej jakości. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa i nie wiesz, jak zacząć, podpowiemy Ci kilka rad.
Pierwszym krokiem jest wypłukanie maku, a następnie umieszczenie go w głębokim garnku i zalewanie wrzątkiem. Pozostaw go na pół godziny, a następnie usunij z powierzchni wszystkie zanieczyszczenia, które wypływają wraz z wodą. Odlej nadmiar wody i pozostaw mak, aby wystygł. Następnie zalej go mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Ponownie odsącz i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Dopiero wtedy będziesz mogła go zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli zamierzasz użyć go do przygotowania makowca, zmiel go tylko raz. Ale jeśli zależy Ci na uzyskaniu gładkiej masy, warto zmielić go kilkakrotnie w zależności od tego, jak drobno chcesz mieć mieloną konsystencję maku.
Jak zmielić mak bez maszynki do mielenia?
A co, jeśli w twoim domu nie masz odpowiedniego sprzętu, który ułatwiłby ci pracę? Nie martw się! Możesz zmielić mak bez maszynki! W takim przypadku polecamy skorzystanie z młynka do kawy. To nie jest typowe rozwiązanie, ale w nagłej potrzebie może być naprawdę przydatne.
Mieląc suchy mak w młynku, nie zmienisz jego smaku, a makowiec nadal będzie smakować wyśmienicie. Chociaż nie jest to najskuteczniejszy sposób, to w sytuacji, gdy nie masz innego sprzętu, ta metoda sprawdzi się. Pamiętaj, że do młynka wkładamy tylko suchy mak. Miel go partiami, aby nie uszkodzić urządzenia. Mielony mak gotuj z mlekiem, miodem i bakaliami.
Jak zmielić mak w Thermomixie?
Mielenie maku w Thermomixie jest bardzo proste. Jeśli masz takie urządzenie w swojej kuchni, wiesz, jak bardzo przydatne jest w codziennym gotowaniu. Nie potrzebujesz nawet tradycyjnej maszynki do mielenia mięsa. Mak zmielony w Thermomixie smakuje równie dobrze. Jak to zrobić? W nowszych modelach znajdziesz w aplikacji przepis na szybką i prostą masę makową. Jeśli używasz starszego modelu, sam musisz znaleźć przepis, który Ci odpowiada. Wsyp mak do misy Thermomixu, dodaj wodę i ustaw na tryb gotowania przez 25 minut przy temperaturze 100°C. Gdy mak będzie gotowy, odcedź go na sitku. Kiedy wystygnie, umieść go w misie Thermomixu i ustaw na tryb mieszania przez pół minuty na prędkości 10. Kiedy masa będzie dokładnie zmiksowana, dodaj ulubione bakalie i miód.
Jak zmielić mak w blenderze?
Czy można zmielić mak za pomocą blendera? Oczywiście! Jeśli w twojej kuchni nie masz maszynki do mięsa, słusznie postanowiłaś użyć innych narzędzi. Mieląc mak w blenderze jest naprawdę proste. Zrób to, gdy ziarna są suche, a następnie zagotuj go z mlekiem i ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, żeby mielić go partiami przez około 3 minuty na średniej prędkości urządzenia. Jeśli chcesz, możesz dodać do maku laskę cynamonu, aby dodać mu lepszy smak. Teraz wiesz już wszystko o mieleniu maku przy niewielkim sprzęcie kuchennym!
Najczęstsze pytania rodziców o mielenie maku
Czym zmielić mak?
Nie musisz mieć maszynki do mielenia mięsa, aby zmielić mak. Korzystając z nowoczesnych urządzeń, takich jak Thermomix, możesz osiągnąć świetne rezultaty. Możesz również skorzystać z blendera, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
Czy mak niebieski trzeba mielić?
Nie. Mak niebieski jest gotowy do użycia, został już uprzednio zmielony. Nie musisz go mielić ponownie.