Mięso w sosie zawsze powinno mieć idealną konsystencję. Nawet jeśli wszystko wokół niego jest wyśmienite, twardość tego jednego składnika może całkowicie zepsuć doznania smakowe. Ale jest sposób, aby temu zapobiec. Zamiast zalewać mięso wodą, spróbuj czegoś innego. Dzięki temu szybko poprawisz smak potrawy.
W każdym daniu należy zwrócić szczególną uwagę na mięso. Jeśli będzie miało twardą i trudną do pogryzienia konsystencję, z pewnością zepsuje całe danie. Na szczęście prostym sposobem jest sprawienie, że mięso będzie soczyste i delikatne. Wystarczy zastąpić wodę innym płynem.
Co zrobić, żeby mięso zmiękło i było soczyste? Wypróbuj nowych płynów
Jeśli przygotowujesz gulasz i inne potrawy z wykorzystaniem kurczaka lub indyka, zamiast wody wlej do garnka bulion drobiowy lub warzywny. Delikatny płyn nie zmieni znacząco smaku dania. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne. Najlepiej jest użyć domowego rosołu, ale jeśli go nie masz, możesz użyć kostki rosołowej z sklepu, bulionu w proszku lub gotowego produktu w słoiczku.
Co zrobić, kiedy mięso w gulaszu jest twarde? Obsmaż je
Mięso w sosie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli je obsmażymy przed duszeniem w bulionie. Potrawa nabierze więcej smaku i aromatu. Wystarczy użyć kilku łyżek oliwy z oliwek, aby danie było wyjątkowe i pyszne.
Jak zamarynować mięso, żeby było miękkie? Wypróbuj jogurt lub maślankę
Jeśli chcesz, aby mięso było idealnie miękkie, zamarynuj je w jogurcie lub maślance. Dzięki temu białka w mięsie się rozpadną, a konsystencja będzie znacznie lepsza. Wystarczy, że obtoczone mięso zostawisz na całą noc w lodówce. Możesz także dodać do marynaty trochę soku z pomarańczy lub cytryny.
Jeśli chcesz, aby mięso było idealnie miękkie, zamarynuj je w jogurcie lub maślance. Dzięki temu białka w mięsie się rozpadną, a konsystencja będzie znacznie lepsza. Wystarczy, że obtoczone mięso zostawisz na całą noc w lodówce. Możesz także dodać do marynaty trochę soku z pomarańczy lub cytryny.