![Ogórki odejdą w odstawkę bo teraz kisi się czosnek Warzywo zaskoczy smakiem i bogactwem witamin () Ogórki odejdą w odstawkę bo teraz kisi się czosnek Warzywo zaskoczy smakiem i bogactwem witamin](/wp-content/uploads/2024/01/ogorki-odejd-w-odstawk-bo-teraz-kisi-si-czosnek_3.jpg)
W kiszeniu ogórków jesteśmy już prawie mistrzami, ale mało kto wie, że czosnek również można tak ukisić. A smakuje równie pysznie! Przygotowanie kiszonego czosnku jest całkowicie proste i zajmuje niewiele czasu. Chcesz się dowiedzieć, jak to zrobić?
Kiszone czosłki doskonale pasują do kanapek, sałatek i innych potraw. Można też jeść je prosto ze słoika. To warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin, dlatego warto zadbać o to, aby je odpowiednio przygotować w słoikach. Chciałbyś się dowiedzieć, jak zrobić kiszone czosnki?
Czosnek od wieków był używany w medycynie. Już w dawnych czasach stosowano go w leczeniu chorób zakaźnych i przeciwpasożytniczych. Kiszenie czosnku ma wiele zalet. Działa jak naturalny probiotyk, hamując rozwój niekorzystnych grzybów i bakterii, wzmacniając jednocześnie układ odpornościowy i korzystnie wpływając na działanie jelit. Przygotowanie kiszonego czosnku jest tak naprawdę bardzo proste.
A więc jak się za to zabrać?
Będziesz potrzebować:
– 10 główek czosnku,
– korzenia chrzanu,
– 1 łyżeczki ziela angielskiego,
– 1 łyżeczki ziaren pieprzu,
– 1 łyżeczki gorczycy,
– liści laurowych,
– 2 łodyg suszonego kopru,
– plasterków cebuli (opcjonalnie),
– 2 litrów wody,
– 2 łyżek soli kamiennej.
Pierwszym krokiem jest dokładne wyparzenie słoików i ułożenie na dnie kawałków korzenia chrzanu, plasterków cebuli, ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy, liści laurowych, suszonego koperku i cebuli. Następnie w słoikach umieszczamy ciasno obrany i podzielony na ząbki czosnek. Po zagotowaniu wody z solą, zalewamy słoiki gorącą zalewą, tak aby całkowicie przykryć ich zawartość. Słoiki należy zamknąć i odstawić w zacienione i chłodne miejsce. Po około 2 tygodniach będziesz mógł się cieszyć pysznym, kiszonym czosnkiem.
Należy pamiętać, że przetwory powinno się spożywać na bieżąco. Niektóre z nich, mimo przechowywania w słoikach, mogą zacząć się psuć. Jednak ukiszony czosnek można przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu nawet przez około rok.