Gołąbki to popularne danie w Polsce. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale smak jest rekompensatą. Czy wiesz, że istnieje sposób na "oszukane gołąbki"? Można je zrobić bez konieczności zawijania w kapustę. Poznaj przepis na oszukane gołąbki!
Spis treści
Szybkie gołąbki
Szybkie gołąbki, nazywane także gołąbkami bez zawijania, to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Pomijamy tu etap parzenia kapusty i jej oddzielania, dzięki czemu cały proces jest szybszy. Sos pomidorowy przygotowujemy tak samo jak do tradycyjnych gołąbków. To świetny przepis na szybkie gołąbki!
Oszukane gołąbki bez zawijania – przepis
Oto przepis na oszukane gołąbki w sosie pomidorowym:
- 800 g wieprzowej łopatki lub innego chudego mięsa
- 800 g kapusty (około pół główki) – młoda lub stara + łyżeczka soli
- 2 średnie cebule – 250 g
- 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
- 1 średnie jajko
- 100 g suchego ryżu – niecałe pół szklanki
- garść koperku
- ok. 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
- dodatkowo: olej do smażenia kotletów gołąbkowych
- 1,5 l esencjonalnego bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- płaska łyżka mąki pszennej
Wykonanie: najpierw zmiel mięso w maszynce, od kapusty oddziel brzydkie liście, a resztę dokładnie poszatkuj. Poszatkowaną kapustę posól, ugnieć i odstaw na bok na 20 minut. Po tym czasie odciśnij kapustę z wody i połącz ją z mięsem. Ugotuj ryż i odcedź go. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę przez około 10 minut. Wymieszaj mięso, kapustę, ryż, cebulę, wbij jajko, dodaj sól i pieprz. Formuj kotlety i smaż je przez 1 minutę z każdej strony na grubym dnie patelni. Kotlety można też gotować przez około 35 minut bez sosu.
Jeśli chcesz przygotować z sosem, wlej do garnka bulion, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i dodaj kotlety. Gotuj przez około 35 minut. Sos możesz zagęścić mąką. Teraz znasz przepis na szybkie gołąbki bez zawijania – pomysł na gołąbki bez zawijania z ryżem!
Oszukane gołąbki bez zawijania z piekarnika
Jeśli chcesz przygotować oszukane gołąbki w piekarniku, po usmażeniu kotletów włóż je do żaroodpornego naczynia i polej sosem. Umieść naczynie na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut. Na gołąbki bez zawijania znajdziesz wiele przepisów w Internecie!
Gołąbki bez zawijania – Thermomix
Aby przygotować oszukane gołąbki z kapustą w Thermomixie, pokrój cebulę i kapustę w naczyniu Thermomixa przez 15 sekund na prędkości 6. Dodaj mielone mięso, ryż, jajko, sól i pieprz, a następnie wymieszaj za pomocą kopystki przez 30 sekund na prędkości 3-4. Formuj kotletki i smaż je na patelni (możesz je też obtoczyć w bułce tartej).
Sos możesz przygotować w Thermomixie: pokrój cebulę przez 15 sekund na prędkości 5, dodaj olej i duś przez 4 minuty w temperaturze 100 stopni Celsjusza na prędkości 2. Następnie dodaj pomidory z puszki, gorący bulion i miksuj wszystko przez 30 sekund na prędkości 10, aż powstanie gładki sos.
Na koniec przełóż gołąbki do żaroodpornego naczynia, polej sosem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Gołąbki bez zawijania na patelni
Możesz także przygotować oszukane gołąbki z kapustą na patelni. Połącz na patelni cebulę, kapustę i bulion, a następnie dusz pod przykrywką przez około 20 minut. Przed zdjęciem z palnika posól. Dodaj duszoną kapustę z cebulką i ugotowany wcześniej ryż do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy formuj małe gołąbki, podsmaż je na patelni, a potem zalej sosem pomidorowym i dusz ponownie pod przykryciem przez około 20 minut. Smacznego!
Rodzice pytają o oszukane gołąbki bez zawijania:
Jak zrobić dobre oszukane gołąbki?
Podstawą są wysokiej jakości mielone mięso, ugotowany ryż, kapusta (młoda lub stara), cebula, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Szczegółowy przepis znajdziesz powyżej!
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
Waźne jest dokładne poszatkowanie kapusty, a następnie połączenie jej z mielonym mięsem, ryżem i podsmażoną cebulą. Następnie formujemy kotlety, które smażymy przez około 1 minutę z każdej strony na patelni. Gotujemy potem w przygotowanym wcześniej sosie pomidorowym.
Z czym podać gołąbki bez zawijania?
Na same kotlety warto położyć świeży koperek. Gołąbki często podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kaszą gryczaną.
Ile piec gołąbki bez zawijania?
Aby upiec gołąbki bez zawijania, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Aby upiec gołąbki bez zawijania, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.