Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki

Photo of author
Written By Korneliusz Nowicki

Witam. Dziękuję za przeczytanie tego artykułu

Oszukane gołąbki - poznaj przepis na szybkie gołąbki

Gołąbki to popularne danie w Polsce. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale smak jest rekompensatą. Czy wiesz, że istnieje sposób na "oszukane gołąbki"? Można je zrobić bez konieczności zawijania w kapustę. Poznaj przepis na oszukane gołąbki!

Szybkie gołąbki

Szybkie gołąbki, nazywane także gołąbkami bez zawijania, to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Pomijamy tu etap parzenia kapusty i jej oddzielania, dzięki czemu cały proces jest szybszy. Sos pomidorowy przygotowujemy tak samo jak do tradycyjnych gołąbków. To świetny przepis na szybkie gołąbki!

Oszukane gołąbki bez zawijania – przepis

Oto przepis na oszukane gołąbki w sosie pomidorowym:

  • 800 g wieprzowej łopatki lub innego chudego mięsa
  • 800 g kapusty (około pół główki) – młoda lub stara + łyżeczka soli
  • 2 średnie cebule – 250 g
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 1 średnie jajko
  • 100 g suchego ryżu – niecałe pół szklanki
  • garść koperku
  • ok. 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • dodatkowo: olej do smażenia kotletów gołąbkowych
  • 1,5 l esencjonalnego bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • płaska łyżka mąki pszennej

Wykonanie: najpierw zmiel mięso w maszynce, od kapusty oddziel brzydkie liście, a resztę dokładnie poszatkuj. Poszatkowaną kapustę posól, ugnieć i odstaw na bok na 20 minut. Po tym czasie odciśnij kapustę z wody i połącz ją z mięsem. Ugotuj ryż i odcedź go. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę przez około 10 minut. Wymieszaj mięso, kapustę, ryż, cebulę, wbij jajko, dodaj sól i pieprz. Formuj kotlety i smaż je przez 1 minutę z każdej strony na grubym dnie patelni. Kotlety można też gotować przez około 35 minut bez sosu.

Przeczytaj więcej artykułów  Nie wyrzucaj zwiędłych warzyw do śmieci Dzięki jednemu trikowi odzyskają świeżość

Jeśli chcesz przygotować z sosem, wlej do garnka bulion, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i dodaj kotlety. Gotuj przez około 35 minut. Sos możesz zagęścić mąką. Teraz znasz przepis na szybkie gołąbki bez zawijania – pomysł na gołąbki bez zawijania z ryżem!

Oszukane gołąbki bez zawijania z piekarnika

Jeśli chcesz przygotować oszukane gołąbki w piekarniku, po usmażeniu kotletów włóż je do żaroodpornego naczynia i polej sosem. Umieść naczynie na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut. Na gołąbki bez zawijania znajdziesz wiele przepisów w Internecie!

Gołąbki bez zawijania – Thermomix

Aby przygotować oszukane gołąbki z kapustą w Thermomixie, pokrój cebulę i kapustę w naczyniu Thermomixa przez 15 sekund na prędkości 6. Dodaj mielone mięso, ryż, jajko, sól i pieprz, a następnie wymieszaj za pomocą kopystki przez 30 sekund na prędkości 3-4. Formuj kotletki i smaż je na patelni (możesz je też obtoczyć w bułce tartej).

Sos możesz przygotować w Thermomixie: pokrój cebulę przez 15 sekund na prędkości 5, dodaj olej i duś przez 4 minuty w temperaturze 100 stopni Celsjusza na prędkości 2. Następnie dodaj pomidory z puszki, gorący bulion i miksuj wszystko przez 30 sekund na prędkości 10, aż powstanie gładki sos.

Na koniec przełóż gołąbki do żaroodpornego naczynia, polej sosem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.

Gołąbki bez zawijania na patelni

Możesz także przygotować oszukane gołąbki z kapustą na patelni. Połącz na patelni cebulę, kapustę i bulion, a następnie dusz pod przykrywką przez około 20 minut. Przed zdjęciem z palnika posól. Dodaj duszoną kapustę z cebulką i ugotowany wcześniej ryż do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy formuj małe gołąbki, podsmaż je na patelni, a potem zalej sosem pomidorowym i dusz ponownie pod przykryciem przez około 20 minut. Smacznego!

Przeczytaj więcej artykułów  Najpopularniejsze imiona 2023 Rewolucja w rankingu Antoni w końcu zdetronizowany a nowy lider

Rodzice pytają o oszukane gołąbki bez zawijania:

Jak zrobić dobre oszukane gołąbki?

Podstawą są wysokiej jakości mielone mięso, ugotowany ryż, kapusta (młoda lub stara), cebula, sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Szczegółowy przepis znajdziesz powyżej!

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Waźne jest dokładne poszatkowanie kapusty, a następnie połączenie jej z mielonym mięsem, ryżem i podsmażoną cebulą. Następnie formujemy kotlety, które smażymy przez około 1 minutę z każdej strony na patelni. Gotujemy potem w przygotowanym wcześniej sosie pomidorowym.

Z czym podać gołąbki bez zawijania?

Na same kotlety warto położyć świeży koperek. Gołąbki często podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kaszą gryczaną.

Ile piec gołąbki bez zawijania?

Aby upiec gołąbki bez zawijania, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Aby upiec gołąbki bez zawijania, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz