Kiedy już pokroisz pomidory, włóż je do słoika we wrześniu. Dodaj dwa inne składniki, a będziesz miał je przez całą zimę.
Wiele osób nie wie, co jeszcze można zrobić z pomidorów oprócz przecieru i keczupu. Okazuje się, że jeśli włóż je do słoika z odpowiednimi dodatkami, będą świetnym dodatkiem do obiadu w jesienne i zimowe dni.
Jeśli postarasz się i przygotujesz krojone pomidory w słoiku, będziesz cieszyć się nimi przez całą zimę. To świetny sposób na przechowywanie warzyw z ogrodu na najbliższe miesiące, kiedy nie będziemy mieli dostępu do świeżych warzyw. Dzięki prostemu przepisowi cała rodzina będzie zadowolona. Chcesz wiedzieć, jak to zrobić? Podpowiadam.
Pomidory z czosnkiem i bazylią. Zachwycą wszystkich gości.
1. Umyj pomidory, sparz je i obierz ze skórki.
2. Pokrój pomidory w kostkę i włóż je do dużej miski.
3. Umyj dokładnie bazylię, odsącz ją i posiekaj.
4. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
5. Połącz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj.
6. Umyj dokładnie słoiki i wyparz je. Wytrzyj do sucha, a następnie włóż do środka pomidory z miski.
7. Pasteryzuj słoiki przez około 30 minut, a następnie odwróć je do góry dnem i ostudź.
8. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Dlaczego warto jeść pomidory? Nie każdy wie, jak zdrowe są dla naszego organizmu.
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają likopen, potas oraz dużo witamin C, E i beta-karotenu. Ale mało kto wie, że po przetworzeniu, pomidory są jeszcze bardziej wartościowe. Dlaczego? Chodzi o likopen, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. Dlatego pomidory powinny być obecne w naszych posiłkach, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.